Laatst in de sauna zag ik het
Laatst in de sauna zag ik het. Het was bij de douches. In het voorbijgaan viel het me op. Een mevrouw waste de rug van haar man. Aan hun gerimpelde gezichten en hagelwitte haren kon ik opmaken dat ze beiden op leeftijd waren. Hun iets wat gebogen lichamen bewogen moeizaam. De vrouw zeepte de uitgezakte huid van haar man zorgvuldig in met douchegel uit de dispenser. Een geur van bloemen was te ruiken. Samen hadden ze genoten van een ontspannen dag. Van de warmte van de sauna en de warmte van elkaar. In het tafereel van zorgen voor elkaar zag ik de vele getrouwde jaren. Ze waren van een generatie waarbij het nog heel normaal was dat je voor altijd bij elkaar bleef. Heel even zag ik voor me hoe ze hun kinderen hadden verzorgd en grootgebracht. Hoe hun rimpels waren ontstaan van vele zorgen. Waarschijnlijk waren zelfs hun kleinkinderen al groot. Na een leven vol werken en verzorgen was er nog één zorg over. De zorg voor elkaar. De zorg voor elkaar tot dat de dood hen zou scheiden. Laatst in de sauna zag ik het:

echte liefde.